Saturday, October 1, 2011

Super hyper harmonia!

Matti Kujasalo Porin taidemuseon hallissa 30.9.2011 - 15.1.2012

Etelärannassa näkyvät  jo syksyn merkit.

Porin taidemuseo on aina ollut tyylikäs näyttelypaikka. Nyt kuitenkin Matti Kujasalo on onnistunut rakentamaan Porin taidemuseon halliin näyttelyn, joka juuri tässä tilassa ja juuri tämän tilan kanssa muodostaa suorastaan aukottoman kokonaisuuden. Kujasalo toteaa avajaispäivän Satakunnan Kansan haastattelussa Porin taidemuseo olevan paras tila, jossa hänen teoksensa ovat olleet esillä. Taiteilijan innostus luoda kokonaisuudesta täydellinen näkyy. Rauhaa ja selkeyttä hehkuvat näyttelytyöt hitsautuvat niin luontevasti yhteen näyttelytilan kanssa, että katsoja alkaa teosten lisäksi kiinnittää huomiota myös valkoisiin, geometrisen suoriin ja keskenään risteileviin kattoparruihin, mustiin, kaareviin ikkunanpuitteisiin ja - enpä olisi ikinä uskonut - valkoisena hohtaviin näyttelytilan seiniin! Eleettömällä harmoniallaan Kujasalo on saanut Porin taidemuseon hallin hehkumaan.

Teoksilla ei ole nimiä, jotta nimet eivät ohjaisi liikaa katsojaa.
Matti Kujasalo on tunnettu konstruktivismiin pohjautuvasta taiteestaan. Taidemuseonjohtaja Esko Nummelin kirjoittaa näyttelyn esitteessä: "Kujasalon taide perustuu ankarasti karsittujen ilmaisukeinojen äärimmäisen kurinalaiseen käyttöön. Hänen tuotannossaan toteutuu se matematiikasta ja tulevaisuuden tutkimuksesta tuttu havainto, että kaaos ei tarkoita epäjärjestystä. Kaaos on erityinen järjestyksen muoto, kompleksinen järjestys."
Harmoniaa, selkeyttä, järjestystä kaaoksessa.




Mitä on väri? Maalauksen opinnoissa perinteisesti opetetaan, että mustaa ja valkoista tulee käyttää varoen. Valkoinen helposti peittää alleen muut sävyt ja saattaa antaa kuoliniskun koko teokselle. Musta sen sijaan... onko se väri laisinkaan? Mustaa mieluummin käytetään usein karmiininpunaisen ja preussinsinisen, kahden kylmän ja voimakkaan värin sekoitusta. Kujasalon näyttelyn esitteessä taiteilija kertoo: "Kun aloin pelata pinta-alojen välisillä suhteilla ja päädyin maalaamaan vain mustalla ja valkoisella, aloin mieltää myös mustan ja valkoisen nimenomaan väreiksi." Kujasalon harras tutkimustyö tekee kokemisen katsojalle helpoksi: ei puhettakaan, että näyttely olisi väritön - päinvastoin! Tässä maailmassa, jossa infoähky, melu ja runsaudenpula uhkaa joka paikassa, Kujasalo onnistuu ikään kuin virittämään katsojan aistit värien kokemiselle. Ja useiden mustavalkoisten töiden jälkeen maalaus, jonka reunat hohtavat keltaisena tai kolmiulotteinen teos, jonka laitimmaiset reunat ovat vaaleanpunaiset... kuin kirsikoita kakun päällä!

Näkökulmalla on merkitystä - kirjaimellisesti. 

Mustaa, valkoista, ja päivänvaloa.

Ensimmäistä kertaa kattoparrut näyttävät kauniilta.

Kujasalon näyttely pitää konstruktivismin lisäksi sisällään optisen taiteen elementtejä. Ihmisen havaintojärjestelmän rajoja kartoitetaan ja koetellaan Kujasalon teosten parissa kuitenkin ilman vaaraa migreenistä. Nämä teokset ovat kauniita. Ja kokemus kauneudesta vain vahvistuu, kun Kujasalon töitä katselee läheltä, kaukaa, oikealta ja vasemmalta.

Matti Kujasaloon taiteilijana sekä hänen taiteeseensa voi tutustua myös 23.11.2011 klo 18.30 Porin taidemuseossa pidettävässä tilaisuudessa, jossa taidemaalari ja kriitikko Petr Rehor keskustelee taiteilijan kanssa teemalla Vapaus ja valinta.  

No comments:

Post a Comment