Thursday, December 15, 2011

Yhtenäisyyden hengessä

Etualalla Mikko Helevä, taustalla Adam Nussbaum.
In the Spirit of Unity - Mikko Helevä Quartet Turun Seudun Musiikkiopistolla 14.12.2011

Ah, mikä nautinto keskellä harmaata joulukuuta, töistä ja kaamoksesta väsyneenä, vaihtaa vedenpitävät vaelluskengät sirompiin saapikkaisiin ja perusveska värikkääseen pikkulaukkuun ja suunnata musiikkiopistolle nautiskelemaan valmiiseen pöytään täysi kattaus elävää jazzia. Huippulaatuinen musiikki tekee kyllä arki-illasta juhlan - oli musiikkityyli sitten juuri omaan makuun sopivaa tai ei.

Tunnelma sisällä on lämminhenkinen - sali ei ole täynnä, mutta senpä vuoksi paikalla ovatkin todelliset jazz loversit. Hammond-urkuri Mikko Helevä on kutsunut mukaansa soittamaan taitavat muusikot: amerikkalaisen huippurumpalin Adam Nussbaumin sekä kotimaiset taiturit trumpetisti Jukka Eskolan sekä tenorisaksofonisti Jussi Kannasteen. Suurin osa illan kappaleista on Larry Youngin, jonka Unity-levystä keikan nimikin on peräisin. Lisäksi kuullaan muun muassa Joe Hendersonin ja Woody Shawn tuotantoa. Oma suosikkini kappaleista on Shawn Zoltan, jonka Helevä kertoo olevan säveltäjä Zoltan Kodalyn klassisen musiikin inspiroima.

Helevä Quartetin soiton vivahteikkuus pehmeistä mutta silti vahvoista saundeista hillittömään revittelyyn, bändin jäsenten tarkka ja aina tilanteen tasalla oleva yhteispeli, sekä improvisaation lämmin huumori sykähdyttää jäätyneimmänkin (vai sanoisiko räntään turtuneimmankin) sydämen. En tiedä, kuinka tarkkaan Helevä on Unity-sanan merkitystä pohtinut, mutta yhtenäisyys kyllä toteutuu hienosti sekä ohjelmistossa että bändin soitossa.

No comments:

Post a Comment